Refoamen van Beovox S55 woofers

 

Het is duidelijk, deze woofers lijden aan foam rot. Vervanging is de enige optie!

 

Verwijder de woofer uit de kast. In dit geval moet eerst het frontpaneel losgehaald worden uit de kast, de woofer zit achterop het frontpaneel geschroefd.

 

Het is duidelijk.....

 

Markeer de aansluiting met de positieve pool achterop de woofer. Als je dit vergeet kun later de woofer verkeer om aansluiten. Dat komt het geluid niet ten goede....

 

Het makkelijke deel, trek de bolle rand van de luidsprekerrand af. Verwijder zoveel je kunt. Pas op voor je kleren en het tafelblad, het mengsel van foam en lijm geeft nare vlekken!

 

De rolrand is weg, nu moeten het membraan en het frame van de woofer zo schoon mogelijk gemaakt worden.

 

Maak schoon met een scherp mesje. 'Schraap' de oude rand van het membraan. Oefen niet te veel kracht uit. Ondersteun eventueel de achterzijde van het membraan met iets stevigs, bijvoorbeeld een groot mes. Maak het frame van de woofer 100% schoon. Spiritus of alcohol kunnen de lijm verslappen waardoor het zich makkelijk maat verwijderen. Pas op dat de vloeistof niet op het membraan van de woofer komt.

 

Ziezo de woofer is schoon. Het frame is 200% écht schoon, het membraan zoveel mogelijk. Ontvet het frame nog even.

 

Ik heb de binnenring van de luidsprekerrand op de woofer gelijmd. Op 'zicht' heb ik de rand precies in het midden gelijmd. Door langzaam drogende lijm te gebruiken had ik veel 'speelruimte'. Na het aandrukken van de rand heb ik een voorwerp gepakt (schoteltje.....) dar precies zo groot is als de binnenste plakrand. Het schoteltje met de appel houden alles mooi op zijn plek, kan ik wat anders gaan doen terwijl er toch druk wordt uitgeoefend!

 

Een dag later lijm ik de buitenrand op het frame. Frame insmeren met lijm, rand insmeren met lijm, membraan recht naar beneden drukken (zo dat je geen weerstand voelt, de woofer loopt 'vrij'), en klaar is Kees. Even aandrukken, en hier paste een pan precies op de plakrand. Op de pan staat trouwens een ananas voor extra gewicht.......

 

De pan is verwijderd, de randen zitten goed vast. Ik heb de lijm opnieuw 24 uur laten drogen!

 

De woofer is terug geplaatst in de kast. Spelen maar!
De speaker, weer 100% OK.