Refoamen van Philips FB-561 woofers

De FB-561 is een bijzondere speaker, net als de andere woofers uit Philips Digital Series. Niet alleen is de foamrand onder  de woofer gelijmd, de foamrand is ook nog eens geïnverteerd aangebracht, de foamrand is 'hol'. Wij kiezen ervoor de nieuwe foamrand ook achter de konus te monteren  maar de foamrand gewoon 'bol' te monteren.

 

 

Tekst uit de folder van 1988 - Philips' Digital Seires.

 

De woofer in originele staat. De woofer zit gemonteerd achter een kunststof sierlijst, op de foto is goed te zien dat de woofer achter de konus is gemonteerd. Ook is de 'holle' foamrand te zien.

 

Verwijder de woofer uit de kast. In dit geval moet eerst de sierlijst losgehaald worden van de kast, de woofer zit voorop het (dikke!) frontpaneel geschroefd. De woofer is akoustisch afgesloten met zowel een kartonnen als een foam afdichtring!

 

Maak de solderingen van de kabels los. Markeer eventueel de draden, zodat je weet welke kabel de plus en min is. De plus is hier de groene kabel, aangesloten op de rode aansluiting. Verhit de aansluiting van de kabel niet te lang, je kunt daarmee de litzedraden of de spreekspoel beschadigen!

 

Daar is de woofer dan. Goed te zien:

  • Gat in de foamrand
  • Holle foamrand
  • foamrand achter de konus gemonteerd

Op de achtergrond de afdichtring van foam. Deze is veelal nog goed omdat hij niet is blootgesteld aan zuurstof, licht en rook.

 

Het makkelijke deel, trek de foamrand van de luidspreker af. Verwijder zoveel je kunt. Pas op voor je kleren en het tafelblad, het mengsel van foam en lijm geeft nare vlekken!

 

Lastiger, verwijder de foamrand van de achterzijde van de konus. Dit gaat het makkelijkst door met de vinger een 'rollende beweging' te maken over foamrand,. De foamrand laat dan los. Verwijder zoveel als mogelijk.

 

De rolrand is weg, nu moet het het frame van de woofer zo schoon mogelijk gemaakt worden. Schraap met een stevig voorwerk over het frame om de lijmresten te verwijderen. Een schuursponsje werkt ook goed!
Oefen niet te veel kracht uit. Maak het frame van de woofer 100% schoon. Verwijder de laatste lijm- en foamresten met een doekje met spiritus, thinner of terpentine. Ontvet de rand vervolgens met wat ammonia.

 

Na het 'schrapen' komt het doekje...... Maak het frame zo schoon als je kunt.

 

Ziezo de woofer is schoon. Het frame is 200% écht schoon, het membraan zoveel mogelijk. Ontvet het frame nog even.

Je hebt natuurlijk al gepast of de rand achter de konus past! Smeer de binnenring van de foamrand in met lijm, smeer zoveel lijm dat de lijm wit vloeibaar blijft.

 

'Vouw' de rand achter de konus. Met onze speciale lijm heb je voldoende tijd om dit te doen. Heb je rand helemaal achter de konus gevouwen, druk de konus dan een paar keer zachtjes in.

 

Een andere manier van lijmen: vouw de rand achter de konus, til de konus iets op met een hulpmiddel (mes) en smeer de lijm op de rand achter de konus. Deze methode werkt net zo goed als de vorige.

 

Ik zet hier een schaaltje op de conus, zodat ik de boel niet de hele tijd hoef aan te drukken...... Laat een uur of wat drogen.

 

Sommige woofers (zie hiernaast) hebben schroefgaten die niet helemaal vlak zijn maar een 'bobbel' in de rand geven. Knip uit de foamrand een klein stukje, zodat het lijmen van de buitenrand makkelijk wordt.

Vier gaten geknipt? Til de buitenrand iets op en smeer de lijm eronder, net als hierboven bij de binnenring is uitgelegd. Vervolgens aandrukken en........

 

De woofer is gereviseerd, heeft zichzelf uitgelijnd en is weer verbonden met het wisselfilter. De woofer wordt in de kast geschroefd, de oude afdichtring gebruik ik gewoon weer.
Het eindresultaat. Veel succes!